Wie ben ik

Welkom op mijn pagina. Ik ben Peter-Paul Stoltz en woon samen met Gerdine op het Krommepad in Laren (NH), waar ik aan huis mijn praktijk houd.

Al zolang ik me kan herinneren heb ik een sterke fascinatie gehad voor de mens en haar psyche. Toch ben ik bedrijfs- en bestuurskunde gaan studeren om vervolgens te werken in het bedrijfsleven en de Rijksoverheid.

Ik heb in het werken bij grote organisaties genoten van het opleiden, trainen en coachen van collega’s en het was het al snel duidelijk waar mijn toekomst zou liggen wanneer ik een ander pad zou kiezen. Met veel plezier heb ik 12.5 jaar gewerkt binnen grote organisaties, toen mijn behoefte aan vrijheid het won van de zekerheid en het comfort. Het bloed kroop waar het niet gaan kon, ik heb mijn baan opgezegd en ben mij verder gaan bekwamen als coach en trainer (adviseur was ik al) en het opzetten van mijn eigen coach praktijk.

Ook ben ik als coach aangesloten bij de Coaching Club, een platform voor en door coaches gericht op het blijven ontwikkelen van kennis en kunde op het gebied van coaching en het bundelen van de krachten.

Als ik mezelf kort zou moeten omschrijven, dan zou dat zijn als iemand met een passie voor mensen en het leven. Zowel gevat als empathisch en vol humor,  gecombineerd met goed luisteren.

Wat kan ik doen voor jou?

In het kort: met de juiste mindset wordt je leven zoveel mooier, leuker en interessanter. Dat is waarmee ik jou kan -en wil- helpen: het bereiken van eenleven zoals jij het graag wil zien. En dat kan op veel fronten. Een coachvraag van jou kan bijvoorbeeld zijn:

  • Hoe vind ik werk waarvan ik gelukkiger word?
  • Hoe begrijp ik waarom ik de dingen doe die ik doe?
  • Hoe kan ik meer zelfvertrouwen hebben?
  • Hoe reken ik af met gebeurtenissen uit mijn verleden?
  • Hoe kan ik vermijden dat ik tegen muren oploop?
  • Hoe bouw ik een fijne relatie op?
  • Enzovoorts.

Jij bent uniek doordat je in jouw leven eigen ervaringen, waarden, doelen, angsten en voorkeuren hebt ontwikkeld. Deze complexe samensmelting maakt dat, hoewel jouw coachvraag misschien niet uniek is, mijn aanpak altijd verschilt en een coachingstraject altijd maatwerk is.

Hoe coach ik jou

Al vroeg in mijn leven kwam ik in aanraking met Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP), om later zelf ook mijn diploma’s hierin te halen. Ik omarm NLP als mijn basis. Omdat NLP heel inclusief is, is er weinig wat haaks staat op deze verzameling van nuttige theorieën, modellen en technieken.

Jouw persoonlijke doel, dat je voorafgaand aan een coachingstraject stelt, staat altijd centraal. We werken daar samen heel bewust naar toe: doel- en resultaatgericht gaan we te werk. Het is belangrijk om daarbij zo concreet mogelijk te zijn om in ongeveer vijf sessies jouw gewenste resultaat te bereiken.

Tijdens een traject help ik je om bewust te worden van onbewuste processen. Je ontdekt wat je doet wanneer je bijvoorbeeld negatief tegen jezelf praat. In de veilige omgeving van mijn praktijk krijg jij de mogelijkheid om bij jezelf te ontdekken wat je mentaal doet om je op een bepaalde manier te voelen en hoe je je gedraagt in situaties, waarin je je anders zou willen gedragen.

Ik help je door o.a. vragen te stellen, waarbij niet het antwoord waardevol is, maar de zoektocht naar het antwoord. Mijn taak is het om de juiste vragen te stellen en daarmee het zoekproces te faciliteren en te begeleiden. Maar vragen is niet het enige: als het nodig is, help ik je met concrete oefeningen. Uiteindelijk verleggen we voor jou de focus van wat je niet wilt, naar wat je juist wél wilt.

Waarom wil je mij als coach

Kortgezegd: ik ben zelf pas gelukkig als jij na vijf sessies met een glimlach op je gezicht het pand verlaat. Die glimlach heb je omdat jij jouw doel hebt bereikt.

Naast een oordeelloze opstelling, actief luisteren en het stellen van de juiste vragen, maak ik ook gebruik van technieken, als ik denk dat deze het gewenste effect zullen sorteren. Ook geef ik vaak ‘huiswerk’ mee.

NLP

Ik maak gebruik van veel (NLP)technieken. Ook hypnose en systemisch werk (familieopstellingen) behoren tot de mogelijkheden (mocht hier behoefte aan zijn). Ik houd er van om veel humor in de sessies te gebruiken. Deze humor kan soms op het randje zijn (provocatief coachen), maar vergeet nooit dat ik dit altijd doe met de beste bedoeling om sneller tot de kern te komen.

Bedenk je goed: ik ben niet alleen coach, maar ik heb ook coaching ontvangen. Ik weet dus hoe het voelt. Coaching is voor iedereen nuttig en dus ook voor coaches zelf. Iedereen heeft wel zaken, waarover hij/zij zo af en toe de behoefte voelt over te sparren en te reflecteren.

Ik bied jou een veilige ruimte aan waarin je volop de tijd en kans hebt om jezelf te ontdekken, te leren en naar jouw doelen toe te groeien. Geen coachingstraject is bij mij hetzelfde, aangezien elk mens en elke coachvraag verschilt. Nogmaals, het is maatwerk.