ZEKERHEID EN ONZEKERHEID. HOE WERKT DAT VOOR JOU TIJDENS DEZE ‘CORONA-CRISIS’?

ZEKERHEID EN ONZEKERHEID. HOE WERKT DAT VOOR JOU TIJDENS DEZE ‘CORONA-CRISIS’?

Door Peter-Paul Stoltz, Trots ZijN

Nu wij een paar weken onderweg zijn met de Corona-crisis, is het mogelijk om terug te blikken en te reflecteren op wat er tot nu toe allemaal is gebeurd. Het mag duidelijk zijn dat iedereen, in meer of mindere mate, is geraakt door deze pandemie van het COVID-19 virus, hetzij fysiek, psychisch, financieel, werk of relaties die onder druk staan. Er is veel onzekerheid en weinig zekerheid.

Misschien is er voor jou weinig veranderd of misschien wel zoveel dat niets meer hetzelfde is. Misschien lijkt de wereld tot stilstand
gekomen of heb jij het drukker dan ooit. In situaties als deze word je meer dan anders geconfronteerd met jezelf en de situatie waar je in zit. Is Corona werkelijk de oorzaak van de situatie waarin jij je nu bevindt of heeft Corona de situatie slechts blootgelegd?

WERK AAN DE WINKEL

Hoe dan ook is er werk aan de winkel…..of het nou het bestrijden van dat rot virus is, alle zeilen bij te zetten op het werk of jouw kinderen thuis lesgeven terwijl je zelf ook nog aan het werk bent. Er wordt er een groot beroep op ons gedaan, op ons vermogen tot aanpassen en flexibiliteit.


De één gaat dit van nature beter af dan de ander. Veel zullen in het begin erg hebben moeten wennen aan de nieuwe situatie, maar merken gaandeweg op dat de nieuwe situatie het nieuwe normaal is geworden en beginnen in te zien dat de nieuwe situatie ook voordelen kent. Anderen
zien de muren letterlijk en figuurlijk op zich afkomen en vrezen dat alles als een kaartenhuis in elkaar zal storten.

ZEKERHEID EN ONZEKERHEID

Hoewel de onzekerheid van het niet weten hoe dit af zal lopen soms ondragelijk kan aanvoelen, zal het je niet ontgaan zijn dat er veel zekerheid blijft bestaan……zo komt de zon nog iedere dag op, heeft de lente weer haar intreden gemaakt, is de klok weer een uurtje vooruitgegaan, lopen de
lammetjes weer in de wei, staat de zon hoog aan de strak blauwe hemel en schiet het kwik deze week omhoog.

Alles is cyclisch en verandering hoort bij het leven. Elk einde is een startpunt. Op dit soort momenten kom je er wellicht achter wat nou werkelijk belangrijk is voor jou en vooral ook wat niet. Dit is misschien wel het moment, jouw moment, om na te denken over wat jij nou eigenlijk écht wilt.

Dit zijn thema’s die raken aan wie jij bent. Ze raken aan de kern van jouw zijn. Hoewel het niet heel ingewikkeld klinkt om erachter te
komen wat belangrijk voor jou is en wat jij daadwerkelijk wilt in het leven, vergt dit nogal wat uitzoekwerk en eerlijkheid naar jezelf toe.

NEEM DE TIJD VOOR JOU

Door de veranderde situatie kom je er achter wat je mist en wat niet. En wat zegt dat eigenlijk? Wat zegt dat over jou? Wat maakt dat jij de dingen vindt die jij vindt? Waar gaat jouw hart sneller van kloppen?

Interessante vragen om aan jezelf te stellen, om je gedachten over te laten gaan, maar misschien ook wel een beetje eng en
confronterend. Heb jij eigenlijk wel zin om jezelf een spiegel voor te houden en jezelf eens goed in de ogen te kijken? Het zou zomaar kunnen dat het moment is aangebroken om dit juist wel te doen.

De situatie dwingt ons anders naar dingen te kijken en ook naar onszelf. Wij worden misschien wel gedwongen onszelf opnieuw uit te vinden.

Er wordt een beroep gedaan op onze flexibiliteit, veerkracht, creativiteit en innovatief vermogen. Ben jij ontspannen in al deze onzekerheid of hang jij juist meer naar zekerheid.

Wellicht heb je hier een (online) coach zoals Peter-Paul bij nodig die jou helpt en ondersteunt in deze tijd.

Delen: